Duikers die een schip verkenden dat 170 jaar geleden voor de kust van Zweden zonk, hebben 100 ongeopende flessen Champagne ontdekt.
Het is zeker niet uitzonderlijk om sporen van drank in scheepswrakken te vinden – het was tenslotte iets dat deel uitmaakte van het dagelijks leven van zeilers. Echter, het vinden van zo'n grote hoeveelheid flessen fijne wijn, allemaal nog intact, is werkelijk opmerkelijk.
Met behulp van sonar vond de Poolse duikgroep BaltiTech de resten van wat zij geloofden van een vissersschip te zijn.
Toen duikers Marek Cacaj en Pawel Truszynski echter afdaalden in de diepte om het wrak zelf te bekijken, vonden ze een kostbaardere lading dan haring.
"We kwamen een 19e-eeuws zeilschip tegen in zeer goede staat, beladen met champagne, wijn, mineraalwater en porselein," aldus een verklaring van BaltiTech. "Er was zoveel dat het moeilijk voor ons was om de hoeveelheden in te schatten. We zagen zeker meer dan 100 flessen Champagne en manden met mineraalwater in kleiflacons."
Hoewel de tot nu toe niet-geïdentificeerde Champagne waarschijnlijk is wat wijnliefhebbers enthousiast maakt over deze ontdekking, is het eigenlijk het mineraalwater dat het team tot nu toe heeft geholpen meer te leren over het wrak.
"In die tijd werd mineraalwater bijna als medicijn behandeld en vond het alleen zijn weg naar koninklijke tafels. De waarde ervan was zo kostbaar dat transporten door de politie werden geëscorteerd," vervolgde de verklaring. "We stuitten op ongeveer 100 verzegelde flessen Selters-water. Dit is een Duitse producent die nog steeds bestaat, en zijn producten worden nog steeds als voortreffelijk beschouwd. Dankzij de vorm van de stempel en met de hulp van historici weten we dat onze zending werd geproduceerd tussen 1850-1867."
De aardewerkfabriek die deze kleiflacons vervaardigde, is nog steeds actief. Aangezien het wrak zich in Zweedse wateren bevindt, is het BaltiTech-team in contact met Södertörn University en de MARIS Foundation, evenals met de toonaangevende onderwateronderzoeker van Zweden, professor Johan Rönnby, om het verder te bestuderen.
Wanneer ze hun aandacht richten op de Champagne, kunnen ze ontdekken dat deze nog steeds drinkbaar is. Verschillende van de duurste flessen Champagne die ooit zijn verkocht, werden uit de diepte geborgen, waaronder een fles van 1841 Veuve Clicquot, ook ontdekt in de Oostzee, die op een veiling werd verkocht voor €30.000.
Inderdaad, de koele omstandigheden van de zee kunnen eigenlijk de perfecte bewaaromstandigheden bieden voor mousserende wijn. Onder de producenten die experimenteren met het opzettelijk onderdompelen van flessen is het Rathfinny Estate in East Sussex.